Ook mannen hebben een biologische klok

Ook mannen hebben een biologische klok
Foto Pexels

Een slimme meid begint op tijd. Deze bekende leuze is een nogal onverbloemde manier om te zeggen dat vrouwen hun kinderwens best niet té lang uitstellen. En volgens een nieuwe studie geldt dat advies ook voor mannen. 

Het is algemeen geweten dat de leeftijd van de vrouw een invloed heeft op de vruchtbaarheid, maar ook die van de man speelt een grote rol. Dat hebben wetenschappers van de Harvard Medical School in Boston ontdekt.

SlaagkansDe onderzoekers bestudeerden zo’n 19.000 ivf-behandelingen bij ruim 7.750 koppels. Ze keken onder meer naar de leeftijd van de vrouw én de man, en of die een impact had op de slaagkans van de behandeling. Vooral bij jonge vrouwen blijkt dat het geval te zijn. Dames jonger dan 30 jaar met een partner tussen de 30 en 35 hebben een slaagkans van 73%. Maar als de partner 40 jaar is of ouder, zakt die kans naar 46%.

Ook bij vrouwen tussen 35 en 40 jaar is de leeftijd van de man van belang. Als de partner jonger is dan 30, hebben ze een slaagkans van 70%. Is hij tussen 30 en 35 jaar oud, daalt dat cijfer naar 54%. Alleen bij vrouwen ouder dan 40 jaar is de leeftijd van de man niet van invloed, omdat haar eigen slaagkans dan afneemt.

“It takes two to tango”

Aan The Guardian vertelt hoofdonderzoeker Laura Dodge dat deze resultaten belangrijk zijn voor mensen die denken aan een gezinsuitbreiding. “Als een koppel beslist om kinderen te hebben, moeten ze rekening houden met de leeftijd van de man. It takes two to tango“, besluit ze.