Spoedprocedure voor eID’s en Kids-ID goedkoper vanaf 1 juli

De spoedprocedures voor het verkrijgen van een eID of een Kids-ID zijn vanaf 1 juli goedkoper geworden. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken maandag. Sinds 1 januari bestaan voor het verkrijgen van een eID drie spoedprocedures: spoedprocedure met levering in de gemeente, extreme spoedprocedure met levering in de gemeente en extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel. Die zijn vanaf 1 juli alledrie goedkoper: de spoedprocedure met levering in de gemeente kost nu 79 euro, waar dat vroeger 100 euro was. Voor de extreme spoedprocedure met levering in de gemeente betaal je 120 euro in plaats van 188,30 euro en voor de extreme spoedprocedure met gecentraliseerde levering in Brussel tel je 90 euro neer in plaats van 110 euro.
Dat de spoedprocedures goedkoper worden, is te danken aan de veralgemening van het elektronisch basisdocument. Hierdoor verdwijnt het papieren aanvraagdocument dat vroeger met beveiligd transport naar de kaartenproducent moest vervoerd worden. Dankzij deze modernisering kunnen er kosten bespaard worden en zijn de tarieven dus ook verlaagd.
Toch wijst Binnelandse Zaken erop dat het aan te raden blijft ruim voor je op reis vertrekt de identiteitsdocumenten, ook die van de kinderen, in orde te brengen. De basisprijs voor een identiteitskaart bedraagt 15,7 euro, die van een Kids-ID 6 euro. De aanvraag van die laatste kan tot drie weken duren.

bron: Belga