Patokh Chodiev verschijnt niet voor onderzoekscommissie Kazachgate

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Oezbeeks-Belgische miljardair Patokh Chodiev zal niet verschijnen voor de onderzoekscommissie Kazachgate. Die werd opgericht om na te gaan of er sprake was van ongeoorloofde inmenging bij de totstandkoming van de zogenaamde afkoopwet in 2011 met als doel de juridische problemen van Chodiev en twee zakenpartners in ons land op te lossen. Volgens zijn advocaat gaat het om een "verzonnen complottheorie" en zou Chodiev als "beschuldigde" worden ontvangen. De wet op verruimde minnelijke schikking kreeg in 2011 in sneltempo groen licht in het parlement, kort nadien gevolgd door een reparatiewet. Tussen beide goedkeuringen in werden in twee dossiers schikkingen getroffen, waardoor de vervolgingen ophielden. De eerste in een dossier rond de Franse bank Société Générale, de tweede rond Chodiev, Alijan Ibragimov en Alexander Mashkevitch - ook bekend als het "Kazachse trio".

De voorbije jaren zijn vragen gerezen bij de plotse goedkeuring van de wet, maar ook bij de manier waarop die is toegepast. De onderzoekscommissie gaat na of er sprake was van ongeoorloofde inmenging. Zo bleek uit hoorzittingen dat kringen rond het Elysée indertijd een advocatenteam verzamelden om de gerechtelijke problemen van Chodiev en co in ons land op te lossen. De Kazachse diplomatie had Parijs immers te kennen gegeven dat een oplossing niet slecht zou zijn om een grote commerciële deal tussen Frankrijk en Kazachstan te smeden.

Dat advocatenteam stond onder leiding van de Franse Catherine Degoul. Ook gewezen Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) maakte er deel van uit. Hij zou 740.000 euro hebben opgestreken voor zijn werk als advocaat voor Chodiev. Zelf ontkende De Decker lobbywerk te hebben verricht.

In een brief aan commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a) kondigt advocaat Pascal Vanderveeren aan dat zijn cliënt Chodiev niet van plan is naar het parlement af te zakken om er te getuigen. Hij voert aan dat sommige leden van de onderzoekscommissie ervoor hebben gekozen "een langdurige campagne op te zetten in een poging een verzonnen complottheorie te bewijzen". Hij verwijst ook naar media-optredens van verschillende leden die aantonen "dat dit niet anders zal zijn tijdens de hoorzitting en dat hij als beschuldigde zou ontvangen worden".

Volgens meester Vanderveeren heeft "deze goedkope en ongegronde laster" schade berokkend aan de reputatie van Chodiev en aanzienlijke economische gevolgen gehad. De miljardair nam intussen al juridische stappen tegen de Belgische staat, de Kamer, Van der Maelen en commissielid Georges Gilkinet.

"Verdere commentaren hieromtrent of een publieke verschijning dreigen schade toe te brengen aan de goede afloop van deze juridische procedures", luidt het. "De heer Chodiev heeft dus geen andere mogelijkheid dan niet te verschijnen. Hij hoopt echter dat de commissie de sereniteit zal vinden die ze nooit heeft gehad, dat ze eindelijk de feiten op een objectieve manier zal onderzoeken en dat ze onpartijdige conclusies zal trekken uit haar werkzaamheden".

bron: Belga