Onderzoekscommissie ziet 15 mogelijke inbreuken op strafwet

door
Belga
Leestijd 1 min.

De onderzoekscommissie Publifin van het Waals parlement ziet voldoende aanwijzingen voor vijftien inbreuken op de strafwet die door de Luikse intercommunale zouden zijn gepleegd. Dat heeft voorzitster Olga Zrihen (PS) gezegd tijdens de voorstelling van het eindverslag van de onderzoekscommissie. Het materiaal is overgemaakt aan het parket van Luik. De onderzoekscommissie ziet onder meer inbreuken op decreten met betrekking tot de energiemarkt en openbare dienstverlening. Volgens Zrihen trok het bestuur van de intercommunale publieke eigendommen af van de eigen belasting, wat de directe aanleiding was voor "de abnormaal hoge verloningen en voordelen voor de leden van het directiecomité" van Nethys, de operationele poot van Publifin.

De commissie stelt zich ook vragen bij de zogeheten sectorcomités, de 'nep-adviesraden' waarin lokale mandatarissen zetelden en riante vergoedingen opstreken. Hun oprichting en de verloning voor de leden "lijken in verhouding tot de activiteiten ongegrond", klinkt het. Bovendien heeft de directie van Publifin-Nethys stappen ondernomen om de sectorcomités aan het publieke oog te onttrekken, meent de onderzoekscommissie.

Tot slot klaagt de commissie ook aan dat de Nethys-topmannen zichzelf royale bonussen uitkeerden zonder dat daar een prestatie tegenover stond en hun salarissen retroactief verhoogden. Het verslag van de commissie werd overgemaakt aan het Luikse parket, dat zelf al maanden bezig is met een onderzoek naar de intercommunale.

bron: Belga