Minister Bourgeois herdenkt Eerste Wereldoorlog met Vlamingen van over de hele wereld

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlamingen in de Wereld (VIW), de belangenorganisatie voor Vlamingen die in het buitenland wonen, leven of werken, hebben maandag samen de Eerste Wereldoorlog herdacht in Ieper. VIW deed dat voor de jaarlijkse ‘terugkeerdag’. VIW organiseert jaarlijks een moment waarop Vlamingen van over de hele wereld Vlaanderen even kunnen herontdekken. Ze doen dat voor de Vlaamse feestdag, 11 juli. Dit jaar leidde VIW een 70-tal Vlamingen vanuit bijna alle continenten rond in de Westhoek. Dat is uniek want meestal wordt de terugkeerdag in Brussel georganiseerd.
Ze bezochten enkele belangrijke plaatsen van de de Eerste Wereldoorlog, zoals het In Flanders Fields Museum, het Memorial Museum in Passendale en de begraafplaats Tyne Cot in Zonnebeke. De dag werd afgesloten met een kranslegging onder de Menenpoort in Ieper.
Minister-president Geert Bourgeois probeert jaarlijks aanwezig te zijn op de terugkeerdag, omdat hij de Vlamingen in het buitenland ziet als de publieksambassadeurs in het buitenland. Hij liet hen kennis maken met alle inspanningen die Vlaanderen deed naar aanleiding van WOI.
“De Vlamingen in het buitenland zijn een uitstraling voor Vlaanderen in de hele wereld. We willen dan ook respect en wederzijds begrip uitstralen, vandaar onze komst naar de Westhoek”, zegt voorzitster Greta Ickx.

bron: Belga