Grootste daling Vlaamse werkloosheid in een jaar

Grootste daling Vlaamse werkloosheid in een jaar

De Vlaamse werkloosheid is in juni opnieuw gedaald, tot 201.031 werklozen of 6,4 procent minder dan een jaar eerder, zo blijkt uit cijfers verspreid door Vlaams minister van Werk Philippe Muyters. Het gaat om de grootste daling van het afgelopen jaar. Ook de allochtone werkloosheid nam af, met 1,4 procent. Enkel bij personen met een arbeidshandicap daalde de werkloosheid afgelopen maand niet (+0,3 procent). Dat de allochtone werkloosheid is gedaald, is een hoopgevend signaal volgens Muyters, met het oog op de recente migratiegolf uit Syrië, Irak en Afghanistan. De minister “hoopt dat dit de start van een kentering is voor deze groep”, klinkt het in een persbericht.

In elke leeftijdscategorie, voor elk studieniveau en bij elke werkloosheidsduur daalde de Vlaamse werkloosheid. De jeugdwerkloosheid daalde met 7,6 procent, de werkloosheid bij 25- tot 50-jarigen met 6,4 procent en bij de 50-plussers met 5,5 procent.De werkloosheid bij laag- en middengeschoolden daalde met respectievelijk 7,6 procent en 6,2 procent. De werkloosheid bij hooggeschoolden daalde met 3,3 procent. De kortdurige werkloosheid (-1 jaar) daalde met 6,7 procent. Bij de groep die tussen 1 en 2 jaar zonder werk zit, daalde de werkloosheid met 6,2 procent en de zeer langdurige werkloosheid (+2 jaar) daalde met 5,2 procent.

Enkel de werkloosheid bij mensen met een arbeidshandicap vertoonde geen daling. Bij mensen met een arbeidshandicap steeg de werkloosheid met 0,3 procent, terwijl die bij mensen zonder arbeidshandicap met 7,6 procent zakte.

De Vlaamse werkloosheidsgraad kwam in juni uit op 6,64 procent.

bron: Belga