Elf EU-lidstaten respecteren luchtvervuilingsnormen niet

Elf EU-lidstaten respecteren luchtvervuilingsnormen niet

België en tien andere lidstaten van de Europese Unie overschreden in 2015 Europese luchtvervuilingsnormen. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die het Europese Milieuagentschap (EEA) maandag heeft gepubliceerd. De oorzaak ligt vooral bij te hoge uitstoot in het transport en de landbouw.

De elf lidstaten schoten in 2015 tekort op minstens één van de vijf uitstootplafonds die zijn vastgelegd in een Europese richtlijn. Het gaat om stikstofoxiden, zwaveldioxide, ammoniak, niet-methaan vluchtige organische stoffen en fijnstof (PM2,5)België overschreed in 2015 voor het zesde jaar op rij zijn nationale plafond voor stikstofoxiden. Dat laatste jaar gebeurde dat met 5,89 procent. Ook Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland en Luxemburg haalden de norm voor stikstofoxiden niet. Duitsland overschreed zijn plafonds zelfs in drie categorieën.

De cijfers zijn nog niet definitief. Zo hebben België en een aantal andere lidstaten aan de Europese Commissie een technische aanpassing van hun gegevens gevraagd. Indien de Commissie daarop ingaat, zou onder meer ons land alsnog de norm halen, aldus het EEA.

De uitstoot van stikstofoxiden, met name in het transport, blijft sowieso wel het grootste pijnpunt. De lidstaten moeten de uitstoot nog met 9 procent verminderen indien de Europese Unie tegen 2020 haar doelstelling wil halen. Die doelstellingen worden nu al gehaald voor zwaveldioxide en vluchtige organische stoffen. Ook de uitstoot van ammoniak en fijnstof komt volgens het EEA al in de buurt van de norm die binnen drie jaar gehaald moet worden.

bron: Belga