China boos na “ernstige provocatie” door VS in Zuid-Chinese Zee

China boos na
China boos na "ernstige provocatie" door VS in Zuid-Chinese Zee

In de Zuid-Chinese Zee heeft een Amerikaans militair schip gisteren dicht langs een omstreden eiland gevaren, dat door onder meer China wordt opgeëist. Enkele uren voor een telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtgenoot Donald Trump, verweet Peking de VS een “ernstige politieke en militaire provocatie”. De Amerikaanse torpedobootjager USS Stethem naderde gisteren tot minder dan 12 zeemijl (22,22 kilometer) van het eiland Triton, dat deel uitmaakt van de Paraceleilanden. Die eilandengroep wordt door China bezet, maar daarnaast ook geclaimd door Taiwan en Vietnam. In een reactie stuurde China meerdere militaire schepen om de Amerikaanse jager te verdrijven.

Enkele uren na het incident hadden de presidenten van beide landen een telefoongesprek. Daarin kwam onder meer Noord-Korea aan bod. “Beide leiders herbevestigden daarbij hun inzet voor de denuclearisatie van Korea”, luidt het in een mededeling van het Witte Huis.

Volgens de Chinese staatsmedia wees Xi er zijn Amerikaanse ambtgenoot in het gesprek daarnaast ook op dat er enkele “negatieve factoren” zijn die de betrekkingen tussen China en de VS temperen. “Wij hopen dat de Verenigde Staten de kwesties met betrekking tot Taiwan correct kunnen afhandelen conform de principes van het Eén-Chinabeleid.”

Eind juni keurde de Trump-regering nog de verkoop van 1,4 miljard euro aan wapens goed aan Taiwan. Dat eiland wordt door China als een opstandige provincie beschouwd. Peking reageerde dan ook niet mals op die beslissing.

Bron: Belga