Campagne bindt strijd aan tegen achterlaten van huisdieren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V) heeft maandag een grootschalige campagne gelanceerd met als thema "Een huisdier is een extra gezinslid. Bezint eer je je bindt". Daarmee wil ze de strijd aangaan met de dumping van huisdieren, een fenomeen dat jaarlijks opduikt aan het begin van de grote vakantie. De campagne toont ook aan dat je best vóór het nemen van een huisdier heel goed nadenkt over de impact en de verantwoordelijkheid die een dier met zich meebrengt. De excuses om huisdieren te dumpen zijn gekend: 'wij vertrekken op vakantie', 'het is te duur', 'we hebben niet genoeg plaats', 'het klikt niet met de andere dieren', 'het beestje is te groot geworden', of 'ons huisdier doet raar'. Het voorbije jaar werden in Brussel 1920 katten en 543 honden achtergelaten door hun baasjes. De opvang gebeurt in eerste instantie door de verschillende Brusselse dierenasielen die een gastgezin zoeken voor de beestjes. Maar voor veel dieren wordt uiteindelijk geen plaats gevonden. Ze worden geëuthanaseerd.

"Het is triestig om vast te stellen dat elk jaar weer bij het begin van de vakantie huisdieren worden gedumpt. Een dier in huis nemen begint met goed nadenken over de impact en de verantwoordelijkheid die je als baasje hebt. We willen toekomstige huisdiereigenaars beter doen nadenken over hun keuze. Daarom deze sensibiliseringsactie met als slogan 'Bezint eer je je bindt'" aldus Bianca Debaets.

De campagne wordt samen gevoerd met Leefmilieu Brussel. Bij alle dierenartsen in het Brussels gewest en bij de gemeenten zullen informatiefolders verspreid worden. De beelden van de campagne komen terug op sociale media en in het straatbeeld, in metro's en bussen van de MIVB.

bron: Belga