Waarom de Zuid-Chinese Zee zo felbevochten is

China is misnoegd omdat een Amerikaans militair schip dichtbij een betwist eiland in de Zuid-Chinese Zee gevaren heeft.

Wat is er gebeurd?

De Amerikaanse torpedobootjager USS Stethem naderde tot minder dan 12 zeemijl (22,22 kilometer) van het eiland Triton, dat deel uitmaakt van de Paraceleilanden. Die eilandengroep wordt door China bezet, maar daarnaast ook geclaimd door Taiwan en Vietnam. In een reactie stuurde China meerdere militaire schepen om de Amerikaanse jager te verdrijven. Peking sprak van een “ernstige politieke en militaire provocatie”.

Wat is er aan de hand in de regio?

Verschillende landen claimen stukken van de Zuid-Chinese Zee. Het gaat om China, Vietnam, de Filipijnen, Thailand, Maleisië en Brunei. Het conflict sleept al decennialang aan, maar de laatste tijd is de situatie onstabieler geworden. Ook de Verenigde Staten sturen regelmatig militaire schepen die richting uit. Zo willen ze belangrijke scheep- en luchtvaartroutes vrijwaren, maar ze willen ook hun machtspositie in de regio behouden.

Waarom is die zee zo belangrijk?

De Zuid-Chinese Zee heeft belangrijke olie- en gasreserves. Bovendien is ze erg belangrijk voor de visvangst en lopen er heel wat cruciale scheepvaartroutes doorheen. De Chinezen sparen dan ook kosten noch moeite om het gebied te claimen. Ze hebben momenteel al kunstmatige eilanden gebouwd op zeven verschillende zandbanken en ze hebben drie luchthavens neergepoot.