World League hockey (v) - Nederland te sterk voor China in finale

Nederland (FIH 1) heeft zich zondag in Sint-Lambrechts-Woluwe tot winnaar van de halve finale van de World League Hockey voor vrouwenteams gekroond. Oranje was in de finale van het toernooi te sterk voor China (FIH 8) en haalde het met 2-0. In de finale vielen de doelpunten pas in het derde en vierde kwart. Caia van Maasakker (39. en 48.) was twee keer trefzeker uit een strafcorner. Eerder op de dag werden de drie andere klassementswedstrijden gespeeld. In de strijd om plaats zeven ging België (FIH 14) na shoot-outs onderuit tegen Spanje (FIH 10). Het werd 1-4, na de reguliere speeltijd srtond het nog 1-1. De troepen van bondscoach Niels Thijssen verloren eerder in de poulefase met 0-1 van Spanje. België speelde tegen de Spanjaarden voor de zevende stek na de 1-5 nederlaag tegen Australië van zaterdag.

Donderdag verloren de Red Panthers in de kwartfinales ook al na shoot-outs van Zuid-Korea (FIH 9). Daardoor grepen ze naast het finaletoernooi van de World League, voorbehouden aan de top vier. Het toernooi in Sint-Lambrechts-Woluwe gold tevens als kwalificatietoernooi voor het WK 2018 in Londen. Gastland Engeland en de vijf continentale kampioenen zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK. De overige tien tickets gaan naar de tien hoogst gerangschikte landen van de halve finales van de World League, voor zover die niet al zeker zijn van WK-kwalificatie dankzij de voornoemde criteria.

Nog zondag pakte Nieuw-Zeeland (FIH 5) het brons na een 1-0 zege in de kleine finale tegen Zuid-Korea (FIH 9) en eindigde Australië (FIH 4) als vijfde na 3-1 winst tegen Italië (FIH 16).