Tour de France – Sprinters krijgen hun kans in Luik

Tour de France - Sprinters krijgen hun kans in Luik

De eerste rit in lijn in de Tour brengt de renners van Düsseldorf naar Luik. Daar wacht het peloton een eerste kans op een sprint, want onderweg zijn geen noemenswaardige hindernissen of hellingen opgenomen. “Dit is de belangrijkste sprint van de Tour”, aldus Jürgen Roelandts, die vandaag zijn 32e verjaardag viert. Geen Luik-Bastenaken-Luik parcours voor het peloton in de tweede etappe, wel een sprintersbal in Luik op een vlakke, drie kilometer lange rechte finish. “De eerste sprint is de belangrijkste sprint van de Tour en liefst doe je het dan al meteen goed”, verklaarde Roelandts. “Als je treintje meteen op het juiste spoor zit, zien ook de andere teams dat. Het bepaalt een beetje de hiërarchie voor de Tour en dat is van belang voor de sprints die daarna nog volgen. Dan krijg je de volgende keer dat tikkeltje meer ruimte en dat maakt op het eind soms het verschil. En natuurlijk geeft het ook vertrouwen als je bij de eerste sprint er al bonk op zit.”

Deze Tour kan uitpakken met verschillende grote namen in de sprint. Cavendish, Kittel, Greipel, Bouhanni, Sagan, Kristoff, Degenkolb, Groenewegen, Colbrelli en Démare zullen hun kans gaan in de eerste sprint. “Ik ben ontzettend gemotiveerd om het goed te doen”, aldus Marcel Kittel, die een tiende zege kan pakken in de Tour de France. “Hier hebben we maandenlang voor getraind, nu begint het echte werk en ik kijk er naar uit om te sprinten.”
Bij de start was het droog in Düsseldorf. Ploegleider Wilfried Peeters van Quick-Step Floors hoopt dat de renners gespaard blijven van regen onderweg. “Er zijn toch wel wat buien voorspeld”, zei hij. “Hopelijk blijft het uit, want dat maakt de koers nerveuzer en hopelijk krijgen we ook een droge sprint.”bron: Belga