Rederscentrale: “Niet verbaasd over Britse aankondiging om visserijverdrag op te zeggen”

Rederscentrale: "Niet verbaasd over Britse aankondiging om visserijverdrag op te zeggen"

De plannen van de Britse regering om het visserijverdrag van 1964 op te zeggen, komen niet bepaald als een verrassing voor de Rederscentrale. Voor Emiel Brouckaert, directeur van deze belangenorganisatie van de Vlaamse visserijsector, is het sinds de uitslag van het brexit-referendum duidelijk dat een dergelijke aankondiging er zat aan te komen. Het verdrag verleent schepen uit onder meer België toegang tot een deel van de Britse territoriale wateren. “Het gaat om de helft van onze omzet die zo getroffen kan worden”, zegt Brouckaert. “We beseffen dat de visserij niet het belangrijkste thema is in de brexit-onderhandelingen, maar zullen de komende dagen en weken van ons laten horen.” De Britse Milieuminister Michael Gove legde de beslissing uit als “een eerste historische stap naar een nieuw nationale visbeleid nu we uit de Europese Unie stappen. Dit betekent dat we voor de eerste keer in 50 jaar zullen kunnen beslissen wie toegang krijgt tot onze wateren.” Maandag begint een twee jaar durende opzegperiode.

Het akkoord van 1964, nog voor de Britse toetreding tot de EU in 1973, laat vissers uit Groot-Brittannië, Frankrijk, België, Duitsland, Ierland en Nederland toe te vissen in de zone tussen 6 en 12 zeemijl voor elkaars kusten. Door het akkoord op te zeggen, kunnen vissers uit de vijf andere landen dus niet meer vissen in die zone voor de Britse kust. Anderzijds verliezen de Britse vissers dat recht voor de kust van de vijf andere landen. Volgens de Britse regering vingen Franse, Belgische, Duitse, Ierse en Nederlandse vissers in 2015 zowat 10.000 ton vis binnen 12 zeemijl.
“Dit is een klein onderdeel van het hele complexe gegeven dat het Europese visserijbeleid is”, aldus Brouckaert. “Het is dan ook heel moeilijk te voorspellen wat de impact zal zijn nu de Britten dit verdrag opzeggen.”Sinds de uitslag van het brexit-referendum heeft de sector over de landsgrenzen heen de handen in elkaar geslagen om het belang van de visserij duidelijk te maken aan de brexit-onderhandelaars. De alliantie telt nu al acht leden, en met Portugal heeft zich onlangs een negende land aangediend.
In een reactie aan onder meer Reuters heeft de Europese Commissie laten weten dat het “nota neemt” van de Britse beslissing. Tegelijk geeft de Commissie aan dat ze van mening is dat het verdrag vervangen werd door de Europese wetgeving.

bron: Belga