VN eisen “officiële kalender” voor verkiezingen in Congo

VN eisen "officiële kalender" voor verkiezingen in Congo

De Verenigde Naties eisen zaterdag dat Kinshasa snel met een officiële kalender komt voor de organisatie van parlements- en presidentsverkiezingen in Congo (DRC). Dat blijkt uit een mededeling van Maman Sidikou, de speciaal vertegenwoordiger van de VN-missie in Congo (Monusco). “Ik roep Céni (de nationale kiescommissie) op om ogenblikkelijk een officiële en consensuele kalender te publiceren voor de organisatie van verkiezingen”, zo vermeldt de mededeling.
De oproep van de VN-vertegenwoordiger lijkt het electoraal proces in Congo evenwel niet in een stroomversnelling te brengen. Jean-Pierre Kalamba, de woordvoerder van de kiescommissie, benadrukt in een reactie aan het Franse persbureau AFP dat Sidikou niet de bevoegdheid heeft om “opdrachten te geven aan de Céni”.
Kalamba stelt dat de publicatie van een verkiezingskalender bovendien afhankelijk is van de stemming van een nieuwe verkiezingswet in het parlement. Wegens het politieke reces in Congo, wordt de volgende parlementaire bijeenkomst pas op 15 september verwacht.
Het uitblijven van de verkiezingen vormt al langer een heet politiek hangijzer in Congo. Sommigen zien daarin een manoeuvre van president Joseph Kabila om langer aan de macht te blijven. Kabila is al sinds 2001 president van Congo. Officieel liep zijn tweede ambtstermijn af op 19 december 2016. De regering en de oppositie waren in het Oudejaarsakkoord onder meer overeengekomen om de verkiezingen eind 2017 te houden, maar de Céni had eerder dit jaar al laten verstaan dat die deadline wellicht niet gehaald zal worden.

bron: Belga