Tour de France - 104e editie op gang geschoten in Düsseldorf

door
Belga
Leestijd 2 min.

Eli Gesbert, de jongste renner (22) in de 104e editie van de Tour de France, viert vandaag niet alleen zijn verjaardag, hij schoot om 15u15 in Düsseldorf ook als eerste uit de startblokken in de openingstijdrit. Daarmee is La Grande Boucle officieel op gang getrokken in Duitsland. Tony Martin geldt als topfavoriet voor de zege in de tijdrit, maar Jos van Emden, Europees kampioen tijdrijden Jonathan Castroviejo en Primoz Roglic zijn enkele stevige concurrenten in de strijd om de eerste gele trui. Duitsland hoopt natuurlijk dat de eerste gele trui naar Tony Martin gaat en de viervoudige wereldkampioen tijdrijden wil maar al te graag voor eigen volk schitteren in de 14 km lange tijdrit. "Een Tourstart in Duitsland is speciaal", aldus de specialist tegen de klok. "Elke Grand Départ is bijzonder, maar één in je eigen land geeft toch dat tikkeltje extra. Ik wil zo graag dat geel, ik weet dat er een goede kans is en ik wil die met beide handen grijpen. Eerlijk, ik voel me zoals een jonge renner die nerveus aan de start komt."

Martin droeg al eens de gele trui, in 2015 na zijn zege in de kasseirit naar Cambrai. Hij mocht er evenwel slechts één dag van proeven, want daags nadien sloeg hij tegen de grond en moest hij er de brui aan geven. "Dit is een unieke kans om het geel te dragen", zei hij nog. "De Tour is grootser dan een WK en ik heb deze rit op eenzelfde manier voorbereid als een WK, tot in de kleinste details. Als ik die zege en het geel pak, zou dat het hoogtepunt in mijn carrière zijn."

Het parcours is er één voor hardrijders, met amper bochten en veel lange rechte stukken. Martin is favoriet, maar met Jos van Emden, winnaar van de slottijdrit in de Giro, en Primoz Roglic, al drie keer aan het feest in een tijdrit dit jaar, moet hij opboksen tegen twee stevige klanten van LottoNL-Jumbo. Uitkijken wordt het ook naar de prestatie van Europees kampioen tijdrijden Castroviejo van Movistar en de Zwitser Stefan Küng van BMC. En wie weet kan Richie Porte al op de eerste dag verrassen.

bron: Belga