Socialistisch Ziekenfonds pleit voor afschaffing ereloonsupplementen bij standaardingrepen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Socialistisch Ziekenfonds pleit ervoor om de ereloonsupplementen bij routine-ingrepen af te schaffen. Die supplementen wegen vaak zwaar door op de patiëntenfactuur en er zijn forse verschillen tussen artsen en ziekenhuizen. De supplementen afschaffen én de ziekenhuizen en artsen gelijk financieren voor dezelfde ingreep, kan de patiëntenfactuur met twintig procent doen dalen, zegt het ziekenfonds. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil de ziekenhuisfinanciering hervormen. Ze wil in eerste instantie, tegen juli volgend jaar, een forfaitaire financiering invoeren voor routine-ingrepen. Nu verschilt de kost van die ingrepen naargelang het ziekenhuis of de arts.

Het Socialistisch Ziekenfonds steunt die ambitie. Uit eigen onderzoek naar de kostprijs van blindedarmoperaties blijkt dat de duurste ziekenhuizen bijna dubbel zoveel aan de ziekteverzekering factureren als de goedkoopste.

De socialistische mutaliteiten willen echter dat de minister meteen ook werk maakt van een lagere en transparantere patiëntenfactuur. "Anders laat je aan alle ziekenhuizen en artsen een achterpoortje om hun inkomsten naar eigen goeddunken aan te vullen op rekening van de patiënt. Dat willen wij absoluut vermijden, zeker in de huidige context van onvoldoende financiering en steeds oplopende supplementen", zegt algemeen secretaris Paul Callewaert. Uit hetzelfde onderzoek naar blindedarmoperaties blijkt immers dat het duurste ziekenhuis 15 keer meer supplementen aanrekent dat het goedkoopste.

Op basis van de studie legt het Socialistisch Ziekenfonds nu een concreet voorstel op tafel. Het ziekenfonds pleit ervoor om de ereloonsupplementen af te schaffen. De kamersupplementen in eenpersoonskamers zouden hervormd worden tot een uniform comfortsupplement. De gederfde inkomsten zouden gefinancierd worden door een hogere solidariteitsbijdrage op hospitalisatieverzekeringen. Dat bedrag kan doorgeschoven worden naar ziekenhuizen en artsen, die het kunnen gebruiken voor onvervulde noden. "Voor de verzekeraars is dat een nuloperatie: ze moeten inderdaad een hogere solidariteitsbijdrage betalen voor een uniforme en voorspelbare financiering van de ziekenhuizen en artsen, maar moeten minder betalen voor de vaak onvoorspelbare facturen van hun verzekerden", zegt het socialistisch ziekenfonds.

bron: Belga