De mysterieuze natuur van Michel d’Oultremont

De mysterieuze natuur van Michel d’Oultremont
Foto Michel d’Oultremont

De beelden van Michel d’Oultremont tonen een mysterieuze, betoverende natuur. Een kennismaking met een fotograaf die zich even goed thuis voelt in de Ardennen als in het Hoge Noorden.

De dierenwereld fotograferen is ongetwijfeld een van de moeilijkste opdrachten voor elke fotograaf. “Dieren hebben je vaak al lang opgemerkt voor jij hen hebt gezien”, vertelt Michel d’Oultremont. Om hun waakzaamheid te omzeilen, is er maar één oplossing: hun gedrag kennen en enorm veel geduld hebben.Via zijn zacht belichte foto’s laat Michel d’Oultremont ons een mysterieuze natuur ontdekken. “Ochtendnevel heeft iets magisch. Het creëert een fantasiesfeer.” Maar dat natuurspektakel krijg je niet zomaar in de schoot geworpen. Vaak moet je als fotograaf midden in de nacht vertrekken en uren- of zelfs dagenlang stappen door weer en wind. Alleen zo vind je de plekken die magisch worden voor dag en dauw, of bij valavond.

“Je leert de dieren begrijpen”

“Eerst heb je een lange trektocht voor de boeg. En dan moet je uren wachten en duizenden foto’s nemen voor je met veel geluk een hert of een vogel vastlegt”, legt de fotograaf uit. Zelf maakt hij 6.000 à 7.000 foto’s om er uiteindelijk een tiental over te houden. “De uren die je in de natuur doorbrengt met observeren, zijn een gelegenheid om de dieren te leren kennen en te begrijpen. Het is zo dat ik de plek vind waar ik heel misschien een mooie foto kan maken. Ik pak het stap voor stap aan. Swarovski Optik, een merk van verrekijkers, geeft me materiaal om de zone van ver te observeren en te kijken naar waar de dieren trekken. Dankzij die eerste verkenning kan ik geleidelijk aan dichterbij komen, zonder dat de dieren me al van ver aanvoelen. Dat is de enige manier om ze te pakken te krijgen.”

De zachte belichting vergroot de natuur en haar bewoners uit. De foto’s van Michel d’Oultremont zitten dan ook boordevol poëzie. Het ultieme eerbetoon aan Moeder Natuur.

(cg)

www.micheldoultremont.com

Het boek ‘Rencontres’ van Michel d’Oultremont is te koop op zijn website. Het telt 170 pagina’s en kost 40 euro.