Werchter: BE-Alert positief getest

Werchter: BE-Alert positief getest

Zowel het crisiscentrum van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken als minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) evalueert de test van het BE-Alert-systeem als positief. Vrijdag werd rond 15 uur op de festivalweide van Rock Werchter de alert-sms uitgeprobeerd. Binnenkort volgt overleg met de operatoren om na te gaan op welke manier de resultaten nog verbeterd kunnen worden, luidt het. BE-Alert zal in de toekomst gebruikt worden om bij noodsituaties iedereen die zich op een bepaalde locatie bevindt, automatisch te waarschuwen en advies te geven over hoe te handelen. Zelfs wie zich niet voor het systeem registreerde.

“Op het ogenblik waarop we de sms verstuurden, bevonden zich volgens de organisatoren 44.000 aanwezigen op de festivalweide. In totaal zijn er 40.000 sms’en correct verstuurd”, zegt Yves Stevens van het crisiscentrum. De hele procedure nam ongeveer 20 minuten in beslag. Tussen de operatoren en naargelang de locatie van de festivalgangers waren er tijdsverschillen. “We zijn tevreden met dit resultaat en zullen nu met de operatoren gaan overleggen over hoe we dit systeem in de toekomst nog performanter kunnen maken.”

Ook Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister Jambon, spreekt van een geslaagde test. “De bedoeling was om na te gaan hoe zo’n waarschuwingssysteem zich gedraagt als het erop aankomt een massa te bereiken. Het experiment heeft gedaan wat het moest doen”, klinkt het. “We hebben er ongetwijfeld veel uit geleerd en moeten nu gaan onderzoeken hoe we het systeem verder kunnen verbeteren.”

bron: Belga