Warren Buffett boekt miljardenwinst op investering in Bank of America

Warren Buffett boekt miljardenwinst op investering in Bank of America

De gok die de Amerikaanse miljardair Warren Buffett in 2011 waagde met een investering in Bank of America, levert op. De “superbelegger” gaat de optie lichten op 700 miljoen gewone aandelen die hij kreeg in ruil voor zijn investering van 5 miljard dollar. Het pakket is tegen de huidige koers echter 17 miljard waard. De meerwaarde voor Buffett bedraagt dus 12 miljard dollar. Buffett kondigde in augustus 2011 aan dat hij 5 miljard dollar zou investeren in Bank of America. De bank kreeg zo de nodige steun na zware verliezen ten gevolge van de subprimecrisis in de VS.

In ruil voor de investering kreeg Berkshire Hathaway, de holding van Buffett, 700 miljoen preferentiële aandelen voor 7,14 dollar per aandeel. Die gaven recht op een jaarlijks dividend van 6 procent. Hij kreeg ook de mogelijkheid om dat aandelenpakket om te zetten in gewone aandelen.

Die optie gaat Buffett nu uitoefenen, liet hij vrijdag weten. Het aandeel Bank of America staat momenteel echter op 24,32 dollar, wat betekent dat Buffett een meerwaarde boekt van 12 miljard dollar op het aandelenpakket. De reden dat de investeerder zijn optie nu uitoefent, is dat Bank of America een dividendverhoging heeft aangekondigd. Daardoor brengen gewone aandelen meer op dan de preferentiële aandelen die hij tot nu had.

Buffett wordt meteen ook de grootste aandeelhouder van de tweede bank in de VS (gemeten naar activa). Hij is al de grootste aandeelhouder van de derde bank, Wells Fargo.

bron: Belga