Tien maanden cel met uitstel voor beheerder racistische Facebookpagina

De Antwerpse strafrechter heeft de beheerder van de Facebookpagina Vlaamse Verdedigings Liga veroordeeld tot tien maanden cel met uitstel voor het aanzetten tot racisme. De pagina kwam vorige zomer onder vuur te liggen, nadat er bij een nieuwsartikel over de dood van een Genkse tiener in Marokko talloze racistische commentaren werden geplaatst. De 15-jarige Ramzi Mohammad Kaddouri stierf eind juli bij een ongeval met een quad. Beklaagde Gunther V. uit Antwerpen had het moeilijk met een krantenkop waarin het slachtoffer een “jonge Vlaming” werd genoemd. “Ziet een Vlaming er tegenwoordig zo uit?”, schreef hij. De stroom van racistische opmerkingen die daarop volgde, stuitte vele mensen tegen de borst en er werden tal van klachten ingediend.

Volgens de rechtbank heeft Gunther V. de volgers van de Facebookpagina bewust aangezet tot racisme door het plaatsen van bepaalde artikels en door het liken van de racistische commentaren erop in plaats van ze te verwijderen. “Dat kan in onze samenleving niet getolereerd worden”, stelde de rechter in het vonnis.

Gunther V. verwijderde uiteindelijk de omstreden pagina en verontschuldigde zich publiekelijk. “Hij had de pagina in 2012 opgericht om te reageren tegen bepaalde wantoestanden, zoals Syriëstrijders die hier nog altijd uitkeringen kregen, etc. Hij raakte gaandeweg echter de controle kwijt over zijn 23.000 volgers en ook een beetje de controle over zichzelf, nadat hij in 2013 werd aangevallen op straat. Mijn cliënt lag een tijd in coma, staat sindsdien op invaliditeit en de daders werden nooit gevat, wat een zekere kwaadheid in hem losmaakte”, zei zijn advocaat Luc Deceuninck.

Gunther V. had om een werkstraf gevraagd, maar dat vond de rechtbank geen gepast signaal. Door zijn invaliditeit zou hij een werkstraf misschien ook niet kunnen uitvoeren. Gelijkekansencentrum Unia had zich burgerlijke partij gesteld en kreeg een symbolische schadevergoeding toegekend.

bron: Belga