Staking De Lijn – Pendelbussen Rock Werchter rijden als voorzien, elders veel hinder

Staking De Lijn - Pendelbussen Rock Werchter rijden als voorzien

Rond de middag rijden de pendelbussen van De Lijn tussen Leuven, Aarschot en Rock Werchter zoals gepland. Dat meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij, die verwacht dat de pendelbussen nog de hele dag en ook de komende dagen vrijwel normaal zullen rijden. Elders ondervindt de dienstverlening wel hinder door de aangekondigde staking, die loopt vanaf vandaag tot en met maandag. De normale dienstverlening van De Lijn lijkt wel heel wat hinder te ondervinden van de stakingsoproep door de vakbonden. Die geraken het niet eens met de directie over een nieuw loonakkoord. De bonden eisen de toepassing van het interprofessioneel akkoord (ipa) dat op nationaal niveau werd afgesproken tussen vakbonden en werkgevers en een opslag van 1,1 procent bevat, maar de directie van De Lijn wil zo ver niet gaan.

In de stad Antwerpen rijdt zo goed als geen enkele bus of tram – op tramlijnen 8 en 10 na. Slechts 15 procent reed vanochtend uit. In de rest van de provincie rijdt ongeveer een derde tot helft van de chauffeurs. Ook in Oost-Vlaanderen is er overal hinder door de staking. In de regio Dender & Vlaamse Ardennen rijdt ongeveer de helft van de streekbussen, in het Waasland een derde. De impact is het grootst in de steden: daar is slechts een op de vier chauffeurs uitgereden. In Gent rijden momenteel alleen tramlijn 1 en tramlijn 4 (op de as UZ-Muide) en de stadsbussen 3 en 5 om het halfuur.

In West-Vlaanderen zijn de streeklijnen ernstig verstoord: ongeveer 10 procent rijdt. De stadsnetten Oostende en Brugge rijden zeer onregelmatig, op de stadsnetten van Kortrijk, Roeselare en Knokke rijdt geen enkele bus. Minder dan de helft van de Kusttrams rijdt. In Vlaams-Brabant rijden enkel de pendelbussen voor Rock Werchter zoals voorzien. Er is zware hinder in de hele provincie en Brussel. Slechts een derde van de chauffeurs is er uitgereden. De hinder is ook voelbaar in Limburg, waar ongeveer de helft van de bussen rijdt op streeklijnen. Op de stadslijnen rijdt zo goed als geen enkele bus.

De situatie kan in de loop van de dag nog veranderen, aangezien rond de middag de ochtendploeg wordt afgewisseld.

bron: Belga