Staking De Lijn – Open Vld komt opnieuw met pleidooi voor stedelijk vervoersbedrijf in Antwerpen

Staking De Lijn - Open Vld komt opnieuw met pleidooi voor stedelijk vervoersbedrijf in Antwerpen

De Antwerpse Open Vld wil “het monopolie van De Lijn doorbreken” met een stedelijk vervoersbedrijf. Het stadsbedrijf zou openbaar vervoer, (deel)fietsen en (deel)auto’s zo beter op elkaar kunnen afstemmen, argumenteren de liberalen. Bovendien biedt het de kans om één kaart in te voeren voor alle vervoersmodi in de stad. Toenmalig Antwerps kopstuk Annemie Turtelboom kwam twee jaar geleden al eens met het voorstel. Huidig lijsttrekker Philippe De Backer grijpt de staking van De Lijn aan om het opnieuw van onder het stof te halen. “De tram in Antwerpen rijdt tot 25 procent trager dan in andere Europese steden. De districten buiten de Ring worden onvoldoende bediend en de diensten van de NMBS, De Lijn, deelauto’s, Velo en het parkeerbeleid zijn niet goed op elkaar afgestemd”, hekelt De Backer. De vervroegde vakantieregeling en de huidige staking bij De Lijn zijn voor hem de spreekwoordelijke druppel.

Het vervoersbedrijf dat De Backer voor ogen heeft, zou ook met “een breed spectrum aan private spelers” kunnen werken. “Door de exploitatie van het openbaar vervoer en zelfs de velo-dienst periodiek toe te kennen door middel van een openbare aanbesteding, kan ook Antwerpen de touwtjes in handen om werk te maken van de grootstedelijke prioriteiten”, vermoedt de staatssecretaris.

De Backers grote voorbeeld is Amsterdam, waar je volgens hem nergens langer dan vijf minuten moet wachten op een aansluiting, “of je nu een tram, metro of veerpont neemt”.

bron: Belga