Rectorverkiezingen UGent – Tweederdemeerderheid geen absolute vereiste meer in nieuw kiesreglement

Aan de Gentse universiteit worden in september nieuwe rectorverkiezingen gehouden, waarbij een tweederdemeerderheid geen absolute vereiste meer zal zijn. Dat heeft de raad van bestuur van de Universiteit Gent vrijdag beslist, nadat zeven stemrondes geen winnaar opleverde.
De verkiezingscyclus zal vanaf september maximaal drie stemrondes omvatten, in plaats van vijf in het oude reglement. Welke meerderheid noodzakelijk is, hangt af van de stemronde en het aantal kandidaten, meldt UGent-woordvoerster Tine Dezeure. “Wanneer meer dan twee duo’s kandidaat zijn, wordt de gewogen tweederdemeerderheid als eis om verkozen te worden behouden in de eerste stemronde. Enkel de twee duo’s die het meeste stemmen behalen, gaan naar de tweede stemronde. In de tweede stemronde geldt opnieuw een gewogen tweederdemeerderheid; vanaf de derde stemronde wordt dit een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid.”
Indien twee duo’s zich kandidaat stellen, dan wordt de tweederdemeerderheid behouden in de eerste stemronde en wordt naar een gewogen meerderheid overgeschakeld in de tweede ronde. Wanneer zich één duo kandidaat stelt, geldt de eis van de tweederdemeerderheid in de te behalen stemmen enkel in de eerste stemronde. Vanaf de tweede stemronde wordt dit een gewone meerderheid.

bron: Belga