Nieuwe waterbus verbindt Antwerpen met Kruibeke en Hemiksem

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Antwerpen is vrijdag de waterbus voor het eerst uitgevaren. Dit nieuwe permanente vervoermiddel over de Schelde verbindt Antwerpen met Kruibeke en Hemiksem en moet de bereikbaarheid van de Antwerpse regio nog verhogen. De waterbus, die de naam 'Aqua Diamond' draagt, meet 24,5 meter en biedt plaats aan 81 personen, 50 fietsen en 2 rolstoelen. Ze vaart met een snelheid van 40 kilometer per uur in ongeveer een half uur van het ponton aan het Steenplein in Antwerpen naar Hemiksem en maakt onderweg een tussenstop in Kruibeke.

Vanaf augustus wordt er een vaste dienstregeling gehanteerd, met elk uur een afvaart. In oktober zou er een tweede waterbus bij komen, zodat er elk half uur een vertrekt. Een verdere uitbreiding staat ook al op stapel.

"Na deze zuidelijke lijn willen we ook de noordelijke lijn realiseren, zodat mensen die in de haven werken met de waterbus tot in het noorden van de stad en dieper in de haven geraken, " zegt Havenschepen Marc Van Peel.

Het Havenbedrijf maakt gedurende vijf jaar gemiddeld 3,5 miljoen euro vrij als ondersteuning voor de waterbus. "We moeten alles op alles zetten om de mobiliteit in Antwerpen maar ook in de regio errond weer vlot te trekken. We zijn er zeker van dat de waterbus over vijf jaar een plaats veroverd zal hebben in de harten van de gebruikers, zodat ook andere overheden en bedrijven deze snelweg over de Schelde mee verder willen ontwikkelen."

Met de komst van de waterbus wordt het mobiliteitsnetwerk op het water verder verdicht. In combinatie met de veerdiensten tussen Hoboken-Kruibeke en Bazel-Hemiksem en de nieuwe overzet tussen het Steenplein en Linkeroever, kunnen passagiers zich nu al via zes vertrekpunten eenvoudiger verplaatsen over de Schelde.

De nieuwe waterbus wordt dit weekend gevierd met animatie, eten en drinken op het Steenplein. Alle afvaarten zijn intussen volzet, maar nog tot eind juli vaart iedereen gratis. Reserveren is wel noodzakelijk op www.dewaterbus.be.

bron: Belga