Jupiler Pro League - Onyekuru komt via Everton bij Anderlecht terecht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De overgang van de Nigeriaan Henry Onyekuru van eersteklasser Eupen naar de Engelse subtopper Everton is afgerond, zo maakte de Premier League-club vrijdag bekend. Onyekuru tekende in Liverpool een contract tot medio 2022 en wordt meteen uitgeleend aan Anderlecht. Met de transfer van de aanvaller zou een bedrag van acht miljoen euro gemoeid zijn, wat van Onyekuru in België de op een na duurste uitgaande transfer maakt in deze mercato. Eerder werd Rode Duivel Youri Tielemans immers voor een recordbedrag van net iets minder dan 25 miljoen euro getransfereerd van Anderlecht naar de Franse landskampioen AS Monaco.

Omdat Onyekuru nog maar pas Nigeriaans international is, komt hij nog niet in aanmerking voor een werkvergunning in Engeland en dus drong er zich een tussentijdse oplossing op: een verhuur aan landskampioen RSC Anderlecht, waar er rekening gehouden wordt met een vertrek van topschutter Lukasz Teodorczyk. Al lijkt de belangstelling in de Poolse international na een mindere tweede seizoenshelft niet overweldigend. Onyekuru deed het na de winterstop een pak beter, met als kers op de taart tien doelpunten in evenveel wedstrijden in Play-off II, waardoor hij met een totaal van 22 stuks naast Teodorczyk aan de leiding kwam in de topschuttersstand. De titel van topschutter ging echter naar Teo, omdat hij meer doelpunten buitenshuis had gescoord.

Dankzij de uitleenbeurt is Onyekuru ook komend seizoen op de Belgische velden te bewonderen. In de zomer van 2015 werd de Nigeriaan door de niet onbesproken Aspire Academy bij toenmalig tweedeklasser Eupen gestald. In het daaropvolgende seizoen volgde meteen de promotie naar de Jupiler Pro League, waarin de club in zijn eerste seizoen als promovendus nooit echt in acuut degradatiegevaar kwam - onder meer dankzij de doelpunten van Onyekuru.

Voor Anderlecht is de Nigeriaan al de vierde transfer van het tussenseizoen. Met het oog op de Champions League werd er heel wat kwaliteit naar het Constant Vanden Stockstadion gehaald. Zo verzekerde paars-wit zich eerder al van de komst van doelman Matz Sels (Newcastle) en middenvelders Sven Kums (Watford) en Pieter Gerkens (STVV). Met Clinton Mata van Charleroi werd er dan weer geen akkoord gevonden.

bron: Belga