Ernstige hinder op volledige net De Lijn

Ernstige hinder op volledige net De Lijn

De staking bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn veroorzaakt al ernstige hinder op het volledige net. “Omdat het nog erg vroeg is, kan de situatie in de loop van de ochtend nog veranderen”, stelt de vervoermaatschappij in een persbericht. Het vakbondsfront staakt vier dagen, uit onvrede over het voorstel voor een nieuw cao. De chauffeurs zijn gevraagd om minstens één dag het werk neer te leggen. In de hele provincie Antwerpen is de dienstverlening zwaar verstoord. In de stad rijdt zo goed als geen enkele bus of tram, slechts 15 procent is uitgereden, klinkt het. In de regio ten noorden van Antwerpen (Ekeren, Kapelle, Kalmthout) is ongeveer een op de drie chauffeurs uitgereden. In de rest van de provincie minder dan de helft.

In Gent is het stadsnet zwaar verstoord. De tramlijnen 1 en 4 (op de as UZ-Muide) rijden om de 30 minuten. In de ochtend is er geen bediening op de tramlijn 2 en de as Muide – Gentbrugge Moscou van tramlijn 4. Op de lijnen 3 en 5 rijden bussen om de 30 minuten. De stadslijnen 6, 9, 17/18, 38/39 rijden momenteel niet uit. In de rest van de provincie is er ook zware hinder, vooral dan op de stadsnetten.

In Vlaams-Brabant is dan weer 10 procent van de chauffeurs uitgereden. In de hele provincie en in Brussel is er hinder voor de reizigers, ook bij de exploitanten. Ook in West-Vlaanderen is slechts 10 procent van de buschauffeurs uitgereden. Daarnaast rijdt minder dan de helft van de kusttrams. In Limburg rijdt de helft van de bussen. De hinder is vooral voelbaar op de streeklijnen in de provincie, maar ook op de stadsnetten van Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Tongeren. Ook de meeste belbussen zijn verstoord, meldt De Lijn nog.

Reizigers vinden een stand van zaken op de website van de vervoermaatschappij: www.delijn.be.

bron: Belga