Australische Kerk gaat achter kardinaal Pell staan na aanklacht

Australische Kerk gaat achter kardinaal Pell staan na aanklacht
Australische Kerk gaat achter kardinaal Pell staan na aanklacht

De Australische Katholieke Kerk neemt de verdediging op van kardinaal George Pell, die werd aangeklaagd voor verondersteld seksueel misbruik. Ze noemt de officieuze nummer drie van het Vaticaan “een man die niet eerlijker kon zijn”. De 76-jarige geestelijke moet op 18 juli voor de rechter verschijnen in Melbourne, en verklaarde zo snel mogelijk naar Australië te willen terugkeren om zijn naam te zuiveren. Pell was nog aartsbisschop in Melbourne en in Sydney, maar werd in 2014 door paus Franciscus aangesteld als minister van Economie van het Vaticaan. De Australische politie kondigde donderdag aan dat hij aangeklaagd wordt voor seksueel misbruik, zonder details te geven over de feiten.

Naast Pell zelf lijken ook zijn opvolgers in Australië te geloven in zijn onschuld. “De George Pell die ik ken is een integer man in de omgang met anderen, een man van het geloof en idealen, een man die niet eerlijker zou kunnen zijn”, klinkt de verklaring van Anthony Fisher, de aartsbisschop van Sydney.

De aartsbisschop van Melbourne, Denis Hart, zegt op zijn beurt dat Pell al meer dan een halve eeuw zijn vriend en collega is, en een eerlijk proces verdient. “De aartsbisschop is zich bewust van de vele goede werken van de kardinaal, die zowel nationaal als internationaal erkend werden. Het is algemeen bekend dat kardinaal Pell de plaag van seksueel misbruik binnen de kerk onder ogen heeft gezien toen hij aartsbisschop van Melbourne werd in 1996”, zei hij.

De aartsbisschop van Hobart, Julian Porteous, zei dan weer aan de lokale krant Mercury hij “geschokt en teleurgesteld” te zijn door de aanklacht, die volgens hem “ongegrond” is.

Bron: Belga