Charlotte, het gezicht achter de pendelaar van de week: “Naar mensen luisteren is één van mijn favoriete bezigheden”

Elke week grijpt Metro een pendelaar bij de kraag voor een kort gesprek. Achter elke anonieme reiziger schuilt immers een verrassende persoonlijkheid. Deze week is het de beurt aan Charlotte De Cort, de drijvende kracht achter onze pendelaar van de week.

ZICHT
Ik ga heel graag naar een film kijken in de cinema – liefst Actor’s Studio in Brussel. Helemaal afgesloten zijn van de wereld en je laten meeslepen door de beelden: heerlijk vind ik dat. In film komen al mijn passies samen: verhaal, beeldesthetiek, psychologie en muziek. Niet toevallig ontplooi ik mij halftijds als scenarioschrijfster en pruts ik in mijn vrije tijd graag met mijn spiegelreflexcamera.

GEHOOR
Naar mensen luisteren is één van mijn favoriete bezigheden. Door die ongebreidelde nieuwsgierigheid ben ik als journaliste in de human interest gerold. In Brussel wonen voedt ook de creativiteit want je komt elke dag wel iemand tegen met een boeiend verhaal. Bij een eerste ontmoeting stel ik zo veel vragen dat het gesprek al snel in een interview verandert. Dat is sterker dan mezelf!

SMAAK
Gezond eten is voor mij een prioriteit. Ook al verdien ik niet het grote geld, toch koop ik zo veel mogelijk biologisch. Naar mijn gevoel staan we er in onze maatschappij veel te weinig bij stil dat we veel kwalen kunnen voorkomen met gezonde voeding. Ikzelf ben zelden ziek en voel me fitter dan ooit tijdens het joggen en in de dansles.

GEUR
Ik heb zo het idee dat mijn reukzin en mijn gezichtsvermogen omgekeerd evenredig werken. Hoe meer mijn ogen achteruitgingen, hoe gevoeliger mijn neus werd. Ik ben altijd de eerste om te zeggen dat het stinkt, maar ook om de subtiele geuren van bloesems op te merken. Ik heb ook sterke associaties: de geur van koffie is voor mij bijvoorbeeld onlosmakelijk verbonden met schrijven.

TAST
Ik heb een andere notie van ‘personal space’ dan de meeste mensen. Uit enthousiasme ben ik nogal handtastelijk in het dagelijks leven, en duw ik al snel mijn neus in iemands oor op een luid feestje. Gelukkig zijn mijn vrienden ondertussen al gewend aan die tactiele trek van mij!

ZESDE ZINTUIG
Ik maak er graag een sport van om het sterrenbeeld van mensen te raden. Naar de wetenschappelijke verklaring moet je mij niet vragen, maar ik ken wel de hoofdkenmerken van elk astrologisch teken. Ooit ben ik eens op weekend geweest met een nieuwe groep vrienden die ik zodanig heb geobserveerd dat ik na afloop van bijna iedereen het sterrenbeeld juist heb geraden.

Tekst Charlotte De Cort
Foto Jeroen De Plancke