Vijf Tsjetsjenen schuldig aan moord op Russisch oppositieleider Nemtsov

Vijf Tsjetsjenen schuldig aan moord op Russisch oppositieleider Nemtsov

De vijf Tsjetsjenen die beschuldigd werden van de moord, in 2015, op de Russische oppositieleider Boris Nemtsov zijn donderdag allen schuldig verklaard. De voormalige vicepremier werd in februari 2015 doodgeschoten op een brug vlak bij het Kremlin. De jury in Moskou sprak zich wel niet uit over een eventuele opdrachtgever. De straffen voor het vijftal zijn pas over enkele dagen bekend. Ze zijn schuldig aan het organiseren en uitvoeren van de moord. De vijf ontkenden al die tijd de beschuldigingen. Een zesde man, de Tsjetsjeen Roeslan Moekhoedinov, werd in december 2015 geïdentificeerd als opdrachtgever, maar wordt nog altijd gezocht. De naasten van Nemtsov beschuldigen de entourage van de autoritaire Tsjetsjeense president Ramzan Kadirov, en zelfs Kadirov zelf, ervan achter de moord te zitten. Begin december heeft de Russische justitie echter geweigerd de Tsjetsjeense president als getuige op te roepen.

In een reactie heeft de familie van Nemtsov al uitgehaald naar dit proces: ze noemt het een “totaal fiasco” omdat de opdrachtgever nog niet gevat werd. “We kunnen niet zeggen dat we tevreden zijn over dit verdict”, reageerde advocaat van de familie Vadim Prokhorov. “Er is geen organisator of opdrachtgever.”

De twaalf juryleden moesten antwoorden op 26 vragen over de schuld van het vijftal en eventuele verzachtende omstandigheden. Het duurde drie dagen voor de jury een akkoord vond over het verdict. Nemtsov was een van de belangrijkste tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin.

bron: Belga