Tour de France - Stripstroken van Marc Sleen over Tour opnieuw gebundeld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Stichting Marc Sleen heeft donderdag in het Marc Sleen Museum in Brussel een boek vol striptekeningen van Marc Sleen over de geschiedenis van de Ronde van Frankrijk voorgesteld. "De Touren van Marc Sleen" bundelt 90 stripstroken die de belangrijkste gebeurtenissen van de Touredities tussen 1947 en 1964 weergeven. De geestelijke vader van stripfiguur Nero tekende tussen de jaren 50 en 70 komische ritverslagen van de Ronde van Frankrijk voor de krant De Nieuwe Gids (1947-1950) en opvolger Het Volk (1951-1964). De meest iconische cartoons werden gebundeld in het door uitgeverij Kannibaal uitgegeven boek "De Touren van Marc Sleen". Met telkens vijf typische prenten geeft schrijver Frederik Backelandt, die de strips koos en voorzag van tekst en uitleg, een samenvatting van de belangrijkste gebeurtenissen voor elk Tourjaar waarin Sleen verslag uitbracht over La Grande Boucle.

"Ik kan oprecht zeggen dat de Tourverslagen behoren tot de parels van het oeuvre van Marc Sleen", stelde Yves Kerremans, de curator van Stichting Marc Sleen het boek voor. "We hebben met deze bundeling het striperfgoed van Sleen eer aan gedaan. Dit is een onderbelicht deel van Sleens repertoire", trad initiatiefnemer Backelandt hem bij. "Dit is het beste van twee werelden: de Tour en Marc Sleen. Sleen schreef de ritverslagen gedurende achttien jaar tussen de de heerschappijen van Fausto Coppi (twee Tourzeges) en Jacques Anquetil (vijf Tourzeges). Dat waren de gouden jaren van het wielrennen. Ook het relaas van de Belgen en dopinggebruik, hedendaagse thema's, bracht Sleen met fijnzinnige humor en vanuit eigen invalshoek."

Sleen overleed op 7 november 2016 op 93-jarige leeftijd. Zijn tweede echtgenote Catharina Kochuyt nam het eerste exemplaar van "De Touren van Marc Sleen" in ontvangst. In 1992 werden alle Tourverslagen van Sleen al eens gebundeld door Het Volk.

.

bron: Belga