Speciale eenheden houden grootschalige antiterreuroefening in Heist-op-den-Berg

Speciale eenheden houden grootschalige antiterreuroefening in Heist-op-den-Berg

In Heist-op-den-Berg houden de speciale eenheden van de federale politie (DSU) donderdag een grootschalige antiterreuroefening. Daarbij wordt een gijzeling door leden van terreurgroep Islamitische Staat (IS) van 140 leerlingen en leerkrachten in een school gesimuleerd. Tegelijk vindt in het Nederlandse Rotterdam een gelijkaardige oefening plaats. De gezamenlijke oefening gaat uit van twee door één cel gecoördineerde terreuracties in België en Nederland, zegt Ivo Vereycken, directeur operaties van DSU. In een middelbare school in het Kempische Heist-op-den-Berg worden 140 leerlingen en leerkrachten gegijzeld door vier IS-terroristen, in het Nederlandse Rotterdam worden evenveel mensen vastgehouden op een conferentie over terrorisme. De terroristen eisen de vrijlating van vijf personen die in België en Nederland gevangen zitten.
“Het crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken neemt hier de coördinatie op zich en staat ook in contact met het crisiscentrum in Nederland”, zegt Vereycken. “Het is de bedoeling dat er tussen beide de nodige informatie wordt uitgewisseld zodat de juiste beleidsbeslissingen kunnen worden genomen.”
Oefeningen zoals deze zijn cruciaal om pijnpunten bloot te leggen en voorbereid te zijn voor het echte werk. “Door oefeningen als deze leren de operators elkaar beter kennen en beheersen ze de materie ook beter”, zegt Vereycken.
Dat beaamt ook een van de leden van DSU. “Het is voor ons heel belangrijk om ons voor te bereiden met realistische situaties op realistische locaties. Dat vergt van ons heel veel werk en voorbereiding, wat het levensecht maakt.”

bron: Belga