Merkel haalt uit naar Trump voor top van G20

Merkel haalt uit naar Trump voor top van G20
Merkel haalt uit naar Trump voor top van G20

De Duitse Bondskanselier Angela Merkel heeft naar de Amerikaanse president Donald Trump uitgehaald in de aanloop naar een topbijeenkomst van de Groep van Twintig die rumoerig belooft te worden. Ze bekritiseerde zijn protectionistische koers en zijn terugtrekking uit het klimaatakkoord. In een toespraak voor het Duitse parlement over de doelstellingen van de bijeenkomst van de voornaamste leiders van de planeet volgende week in Hamburg sprak de Duitse bondskanselier de naam van de Amerikaanse president niet uit. Maar ze liet geen twijfel bestaan over wie ze viseerde.

Geen enkele van de grote internationale uitdagingen “heeft grenzen. Zij die denken dat ze de wereldproblemen met protectionisme en isolationisme kunnen regelen, begaan daarom vandaag meer dan ooit een enorme vergissing”, verklaarde Merkel.

De bondskanselier wil dat de leiders van de G20 “tonen dat ze hun verantwoordelijkheid begrijpen” voor de hele planeet en dat ze die ook “opnemen”. Ze hekelde “het nationale elk voor zich”. Aan de top nemen onder meer de staatshoofden van de Verenigde Staten en Rusland deel.

Bron: Belga