Merkel en Macron niet van plan Trump na opzeggen van klimaatakkoord te isoleren

Merkel en Macron niet van plan Trump na opzeggen van klimaatakkoord te isoleren

De plannen van de Amerikaanse president Donald Trump om het klimaatakkoord van Parijs op te zeggen, zijn voor Parijs en Berlijn geen reden om Trump te isoleren op de G20-top van 7 en 8 juli in Hamburg. “We hechten veel belang aan Parijs, maar werken er ook aan om samen oplossingen te vinden”, antwoordde de Duitse bondskanselier Angela Merkel donderdag op de vraag of er een aparte verklaring over het klimaat, zonder de VS, komt.
In Berlijn hield Merkel een voorbereidende bijeenkomst met de Europese G20-landen. De bondskanselier wil een gemeenschappelijke verklaring over het klimaat, maar geeft aan dat ze niet kan garanderen of die er ook komt. Centrale thema’s op de top van de 20 grootste economieën worden het klimaat en vrijhandel.
“We verschillen van mening over verschillende thema’s, maar over andere zaken hebben we dezelfde mening”, zei Merkel. Ze verwees onder meer naar de strijd tegen terreur en gezondheid. “De Verenigde Staten zijn een belangrijk deel van de G20, en dus moeten we er alles aan doen om samen te werken en tegelijkertijd de ogen niet te sluiten voor verschillen.”
De Franse president Macron voegde daaraan toe dat het tot niets leidt om een land te isoleren.
Merkel kreeg de steun van haar Europese partners voor de klemtonen die ze tijdens de G20-top wil leggen. De andere Europese G20-landen beklemtoonden hun “bijzonder groot” engagement voor Parijs, en hun “wil om vooruitgang te maken”, aldus Macron. Hij voegde eraan toe “in elk geval nog te hopen dat de ene of andere weer tot rede gebracht wordt en ons volgt”.
Behalve G20-leden Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië had Merkel ook vertegenwoordigers van Spanje, Nederland, Noorwegen en de Europese instellingen uitgenodigd. Ook de Britse premier Theresa May schaarde zich achter de Europese eenheid over het klimaat.

bron: Belga