“IS-hoofdstad Raqqa is helemaal omsingeld”

Syrische en Koerdische troepen hebben met steun van de Amerikaanse coalitie al-Raqqa, de stad in het noorden van Syrië die door Islamitische Staat (IS) beschouwd werd als haar hoofdstad, volledig kunnen omsingelen. De belangrijkste ontsnappingsroute werd afgesloten, zeggen de Syrisch Democratisch Strijdkrachten (SDF) donderdagavond. En ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen opereert maar zich baseert op lokale bronnen, bevestigt het nieuws.
De gevechten voor het veroveren van Raqqa startten al in november vorig jaar. De stad was sinds 2014 onder controle van IS en werd omgedoopt tot de hoofdstad van het kalifaat.
De voorbije week slaagden de Koerdische en Syrische strijders er naar eigen zeggen in om bijna 20 vierkante kilometer te veroveren in het gebied. Alle snelwegen ten zuiden van de stad zijn onder controle van SDF.
In Raqqa zouden zich nog zo’n 4.000 IS-strijders bevinden. Maar er leven ook naar schatting 100.000 burgers. Volgens de VN kwamen er deze maand zeker 173 om het leven.

bron: Belga