IS heeft 60 procent grondgebied en 80 procent inkomsten verloren

IS heeft 60 procent grondgebied en 80 procent inkomsten verloren
IS heeft 60 procent grondgebied en 80 procent inkomsten verloren

IS (Islamitische Staat) heeft in drie jaar tijd 60 procent verloren van het grondgebied dat de groep innam en 80 procent van zijn inkomsten. Dit blijkt uit een studie van het bureau IHS Markit die donderdag bekendgemaakt werd. Het grondgebied van het “kalifaat” dat in juni 2014 afgekondigd werd in Irak en Syrië, verkleinde van 90.000 vierkante kilometer in januari 2015 tot 36.200 vierkante kilometer in juni 2017, legt de firma uit, die in Londen gevestigd is.

Een internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten voert sinds de zomer van 2014 luchtaanvallen uit op de jihadisten. Op de grond wordt in Irak door het Iraakse leger gevochten tegen IS en in Syrië vooral door de Syrische Democratische Strijdkrachten, een alliantie van Koerdische en Arabische strijders.

“Drie jaar na de afkondiging van het kalifaat is het duidelijk dat het project mislukt is”, zegt Columb Strack, een Midden-Oostendeskundige bij IHS Markit. “De rest van het kalifaat zal wellicht voor het einde van het jaar uiteenvallen en het project zal herleid worden tot een reeks stadszones die waarschijnlijk in de loop van 2018 heroverd worden”, voegt hij eraan toe.

De maandelijkse inkomsten van IS zakten van 81 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2015 naar 16 miljoen dollar in het tweede kwartaal van 2017, een daling van 80 procent. “Alle financieringsbronnen gingen voortdurend achteruit, of het nu om olie ging, taksen, inbeslagnames of andere illegale activiteiten”, merkt Ludovico Carlino op, een andere deskundige van IHS.

Bron: Belga