Inspecteurs Financiën en directeurs Samusocial volgende week aan de beurt

Inspecteurs Financiën en directeurs Samusocial volgende week aan de beurt

De parlementaire onderzoekscommissie Samusocial in het Brussels Parlement hoort volgende week dinsdag een aantal inspecteurs van Financiën. Vandaag is het dan de beurt aan de verschillende directeurs van de daklozenorganisaties. Intussen hoopt de commissie haar juridische experts het hebben gevonden. Dinsdag om 13.30 uur wordt gestart met Wilbert Stoefs. Die werd vandaag al gehoord als permanente genodigde, aangesteld door de leden van het Verenigd College die bevoegd zijn voor Begroting, Guy Vanhengel en Didier Gosuin. Stoefs is echter ook inspecteur Financiën, gedetacheerd naar het Brussels gewest. In die hoedanigheid schreef hij in 2013 een scherpe audit over de werking van Samusocial, waarin onder meer de riante vergoeding van Pascale Peraïta, toen als directrice van de vzw en het niet respecteren van de regels inzake openbare aanbestedingen aan het licht kwamen.

Stoefs zou normaal donderdag ook al als inspecteur gehoord worden, maar dat kon wegens tijdsgebrek niet. Na hem komen dinsdagnamiddag ook nog leden van de federale Inspectie Financiën. Samusocial kan immers ook rekenen op federale subsidies. Deze voormiddag staat een hoorzitting gepland met de administratieve, financiële en boekhoudkundig directeur van de daklozenorganisatie op het programma. Ook de bedrijfsrevisor is uitgenodigd.

Intussen heeft commissievoorzitter Stefan Cornelis de opdracht om tegen de volgende commissiezitting externe juridische experten te hebben gevonden. Daarbij wordt gekeken naar Pierre Olivier Debroux, een grondwetspecialist die momenteel actief is in de commissie Publifin van het Waals Parlement, en een specialist strafrecht. De commissie gaat ook nog een boekhoudkundige expert aanduiden. Op vraag van Liesbet Dhaene (N-VA) wordt gezocht naar iemand die ook autdits kan uitvoeren.

bron: Belga