Gents eredoctoraat voor macro-econonoom Olivier Blanchard

Gents eredoctoraat voor macro-econonoom Olivier Blanchard

De Universiteit Gent reikt maandagavond een eredoctoraat uit aan macro-econoom Olivier Blancard, professor emeritus aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Peterson Institute for International Economics in Washington. “Olivier Blanchard is één van ’s werelds meest toonaangevende economen”, zegt professor Freddy Heylen (Vakgroep Sociale Economie UGent). “Hij leverde verschillende fundamentele en invloedrijke wetenschappelijke bijdragen op het gebied van de macro-economie, gaande van de effecten van het monetair en het budgettair beleid, tot de verklaring van werkgelegenheid en werkloosheid, en de theoretische macromodellering van economieën.”

Professor Blanchard is voorts een uitstekende lesgever, die discipline en duidelijkheid combineert met een sterke intuïtie, aldus nog professor Heylen. “Getuige hiervan zijn zijn hooggewaardeerde handboeken macro-economie, en verschillende Best Teacher Awards die hij kreeg op het Department of Economics van MIT.”

Van 2008 tot 2015 was Olivier Blanchard hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). “Hij opende het IMF voor nieuwe ideeën, en werd erg gerespecteerd voor zijn analyse en oordeel, en voor zijn belangrijke rol in het beleid van het IMF in de strijd tegen de wereldwijde recessie na de financiële crisis.” De beslissing om professor Blanchard een eredoctoraat toe te kennen viel al eind 2015, maar door een agendakwestie kon de Amerikaan niet eerder zijn eredoctoraat in ontvangst nemen.

bron: Belga