EU-Commissie lanceert pan-Europees pensioenplan

EU-Commissie lanceert pan-Europees pensioenplan

Een pan-Europees persoonlijk pensioenproduct, of PEPP. Dat is wat de Europese Commissie donderdag lanceert. Het gaat om een nieuwe klasse van pensioenproducten die consumenten meer keuze moeten geven bij het sparen voor hun pensioen en die bovendien meeneembaar zijn van de ene EU-lidstaat naar de andere. “Pan-Europese persoonlijke pensioenproducten zullen er van invloed op zijn dat de concurrentie tussen pensioenaanbieders wordt bevorderd en consumenten meer keuzemogelijkheden krijgen om hun spaargeld te beleggen”, zegt Europees commissaris voor Investeringen Jyrki Katainen.

PEPP’s zullen door een breed scala van instellingen kunnen worden aangeboden, zoals verzekeringsmaatschappijen, banken, bedrijfspensioenfondsen, beleggingsondernemingen en vermogensbeheerders. Nationale stelsels van persoonlijke pensioenen zullen ze niet kunnen vervangen of harmoniseren.

Het voorstel, dat past in de ambitie van de Commissie om de kapitaalmarktenunie te voltooien en nog moeten worden besproken door de lidstaten en het Europees Parlement, kan volgens de Commissie ook extra investeringen in de Europese economie stimuleren. Katainen: “Dit voorstel zal ook invloed hebben op het kanaliseren van besparingen naar langetermijninvesteringen, wat zal bijdragen tot het realiseren van de doelstellingen van het investeringsplan om infrastructuur te verbeteren, groei te stimuleren en banen te ondersteunen”.

Op dit ogenblik participeert slechts 27 procent van de Europeanen tussen 25 en 59 jaar in een pensioenproduct – een fenomeen dat bovendien geconcentreerd is in een handvol lidstaten. “Het PEPP zou bijdragen tot de ontsluiting van dit enorme potentieel en de investeringen stimuleren in onze economie”, maakte de Commissie zich sterk.

bron: Belga