China weigert dat Liu Xiaobo in buitenland medische hulp krijgt

China weigert dat Liu Xiaobo in buitenland medische hulp krijgt

Nobelprijswinnaar voor de Vrede Liu Xiaobo krijgt dan toch geen toelating om in het buitenland behandeld te worden voor zijn leverkanker. Dat meldt zijn advocaat donderdag. In 2009 werd Liu veroordeeld tot elf jaar cel, maar hij werd maandag vrijgelaten om behandeld te kunnen worden voor zijn vergevorderde leverkanker. Samen met zijn vrouw “diende Liu een aanvraag in om naar het buitenland te kunnen, maar die aanvraag werd geweigerd”, zegt advocaat Shang Baojun.

Een vertegenwoordiger van het Chinese ministerie van Justitie zei aan gezanten uit Duitsland, de Verenigde Staten en de Europese Unie dat Liu’s toestand te ernstig is en dat hij niet vervoerd kan worden, aldus Shang. Ook op donderdag liet Taiwan weten dat het “bijzonder bezorgd” was over Liu’s toestand, en dat het land medische hulp had aangeboden.

De 61-jarige Liu is de mede-auteur van Charter ’08, een document uit 2008 dat ondertekend werd door 300 intellectuelen. In het charter wordt opgeroepen tot een “vrije, democratische en grondwettelijke staat” in China. Een jaar na zijn veroordeling kreeg Liu de Nobelprijs voor de Vrede, “voor zijn lange en geweldloze strijd voor fundamentele rechten in China”.

bron: Belga