Belangenorganisaties eisen algemene invoering van derdebetalersregeling

Laat iedereen die naar de huisarts gaat alleen nog het remgeld betalen in plaats van te werken met het terugbetalingssysteem via de ziekenfondsen. Dat voorstel doen het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform en de Gezinsbond donderdag in een gezamenlijke mededeling. De drie organisaties doen hun oproep na het verschijnen van een rapport van de ziekenfondsen over de verhoogde tegemoetkoming (VT), ook wel de derdebetalersregeling genoemd. Daarbij moeten mensen met een laag inkomen bij de huisarts meestal alleen nog ongeveer 1 euro remgeld betalen, het stukje dat ze niet terugbetaald krijgen. Bijna twee miljoen mensen in ons land hebben er recht op, maar een op de zeven dokters blijft de regeling weigeren.
Volgens het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Patiëntenplatform en de Gezinsbond wordt het probleem in het rapport van de ziekenfondsen nog onderschat. “Heel wat patiënten zijn niet op de hoogte van de regelgeving”, zegt Frederic Vanhauwaert, coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “Sommigen weten zelfs niet dat ze recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming en anderen durven de derdebetalersregeling niet ter sprake te brengen bij hun huisarts.”
Daarom pleiten de drie organisaties donderdag voor een veralgemening van de derdebetalersregeling, wat de financiële drempel om naar de huisarts te stappen, zou verlagen. “Zo’n veralgemening maakt komaf met stigmatisering en zou ons allemaal heel wat minder tijd en geregel kosten”, zegt Manu Keirse van de Gezinsbond. “Bovendien weten we dat niet alleen mensen met het VT-statuut wel eens een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. Dat gebeurt evengoed bij andere gezinnen die het tijdelijk of structureel moeilijk hebben.”

bron: Belga