Aanslagen treffen hotels in Vlaamse kunststeden

Aanslagen treffen hotels in Vlaamse kunststeden

De aanslagen op 22 maart vorig jaar hebben wel degelijk een impact gehad op de hotelsector. Dat blijkt uit de resultaten van het “Hotelrapport Vlaamse Kunststeden 2016”, die de AP Hogeschool Antwerpen in Leuven heeft voorgesteld. “Brugge werd het zwaarst getroffen en Leuven bleef het meest gespaard”, stellen de onderzoekers Christian Holthof en Sophie van Tilburg. Het onderzoek analyseerde de hotelcijfers van vorig jaar in Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen. Een vergelijking van 2016 met de twee voorgaande jaren legde de impact van de aanslagen in Brussel en Zaventem op de hotelsector bloot. Die vertoonde grote verschillen van stad tot stad.

Alle Vlaamse kunststeden registreerden in 2014 en 2015 een stijgende kamerbezettingsgraad, met uitzondering van Brugge dat stabiel bleef. In 2016 daalde de bezettingsgraad van de kamers in de vijf steden tot onder het niveau van 2014. Brugge kende de sterkste daling. Leuven vormde de uitzondering.

“Met uitzondering van Leuven lagen de bruto kamerbezettingsgraden van april en mei in de vijf Vlaamse kunststeden in 2016 lager dan in 2015”, zegt Sophie van Tilburg. “Vooral in Brugge zijn de verschillen opmerkelijk. In april en mei 2014 en 2015 haalde de stad bezettingsgraden van meer dan tachtig procent. In 2016 komen die niet boven zeventig procent uit. Pas in december stegen de cijfers van 2016 uit boven die van 2015.”

bron: Belga