Zelfrijdende auto test eerst in Antwerpen

Zelfrijdende auto test eerst in Antwerpen

De Antwerpse ring tussen Borgerhout en Deurne en de verkeersknoop op de E313 ter hoogte van Ranst worden een proeftuin voor zelfrijdende auto’s. Dat schrijft Gazet van Antwerpen vandaag. Enkele rijstroken zullen tegen 2019 uitgerust worden met sensoren die informatie doorgeven aan deze auto’s: ze sturen als het ware het verkeer en dat moet voor aanzienlijk minder files en ongevallen zorgen. “Door dit project lopen we voorop in het peloton”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA). De stukken weg worden dit en volgend jaar klaargemaakt, zodat autonoom rijden er kan vanaf 2019 tot juni 2020. “Op het eerste zicht verandert weinig voor automobilisten”, zegt Muyters in de krant. “Wie met een normale auto rijdt, kan gewoon de snelweg gebruiken.”

Het betekent niet dat er vanaf 2019 auto’s zonder bestuurder rond zullen rijden in Vlaanderen. “In theorie kan het”, aldus Muyters. “Maar in iedere wagen zal een chauffeur zitten.”

Antwerpen is samen met Lyon, de snelweg tussen Nürnberg en München, het Spaanse Vigo en de regio Rotterdam-Den Haag geselecteerd als proeftuin. Er wordt in totaal 20 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,4 miljoen voor Vlaanderen. Overheid en privé-partners betalen dat bedrag.

bron: Belga