Uitgeverij Egmont daagt organisator Boekenbeurs voor de rechter

Uitgeverij Egmont daagt organisator Boekenbeurs voor de rechter

Donderdag vindt de eerste zittingsdag plaats van het proces dat Uitgeverij Egmont, die voornamelijk boeken uitgeeft van leden van het Vlaams Belang, heeft aangespannen tegen de organisatoren van de Boekenbeurs. Egmont wordt steevast geweerd van de jaarlijkse Boekenbeurs, klaagt de partij. Aanleiding van de procedure is onder meer het boek van Kamerfractieleidster Barbara Pas, ‘De Communautaire Leegte’. Concreet werden de twee vzw’s Boek.be en de Groep Algemene Uitgevers (GAU) gedagvaard. Om deel te nemen aan de Boekenbeurs moet men lid zijn van die laatste. Na eindeloze procedures weigerde de Algemene Vergadering van de GAU echter de aanvraag van Egmont. Ook vzw Boek.be, de organisator van de Boekenbeurs, weigerde de deelname van de uitgeverij.

Hierdoor is het Vlaams Belang de enige partij wiens politici geen werken mogen verkopen op het festival van het geschreven woord, klaagt de partij aan. Vlaams Belang wijst erop dat politici zoals Kristof Calvo, Peter Mertens of Abou Jahjah hun pennenvruchten er wel mogen aan de man brengen. En op de prestigieuze Frankfurter Buchmesse mocht Gerolf Annemans vorig jaar nog zijn communautair boek ‘Quid Nunc?’ voorstellen.

Nadat De Morgen eind oktober de kat de bel had aangebonden, reageerde Geert Van den Bossche, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Uitgevers Vereniging (VUV), dat Uitgeverij Egmont geen erkenning – en dus geen standplaats – krijgt “omdat zij niet aanvaard zijn door de algemene vergadering”. Volgens Vlaams Belang voldeed Uitgeverij Egmont bij de verschillende erkenningsaanvragen steeds aan alle statutaire verplichtingen.

Aangezien de weigering van Uitgeverij Egmont “louter gebaseerd is op politieke gronden”, verzamelde het Vlaams Belang een dossier voor een klacht bij de rechtbank van eerste aanleg. De advocaat van het Vlaams Belang beroept zich hierbij op de wet ter bestrijding van discriminatie. Donderdag 29 juni vindt de eerste zittingsdag plaats in de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken en auteur Barbara Pas zullen aanwezig zijn.

bron: Belga