‘Slechtste buren van het land’ blijven volhouden

Het hof van beroep in Gent heeft de zaak rond twee zestigers die al jarenlang hun buren in de Brugse deelgemeente Sint-Michiels lastigvallen, moeten uitstellen naar 31 oktober. Het psychiatrisch rapport is nog niet klaar, maar intussen is duidelijk dat de belaging nauwelijks is opgehouden. De twee zestigers -broer en zus- uit de Dorpsstraat in Sint-Michiels werden al in 2003 en 2011 veroordeeld voor het terroriseren van hun buren door lawaai te maken, voorbijgangers uit te schelden, op de muren te trommelen of glas over de tuinmuur te gooien. Ze kregen daardoor de titel ‘slechtste buren van het land.’

In 2016 werden ze opnieuw veroordeeld tot een jaar cel waarvan de helft met uitstel. Tegen dat vonnis gingen ze in beroep. Het parket eiste een flinke verzwaring met twee jaar effectieve celstraf voor de broer en één jaar effectief voor de zus.
“De tijd van clementie is voorbij. Jullie hebben al vijftien jaar zowel het gerecht als jullie buren in het gezicht gespuwd. Jullie zullen eens goed moeten nadenken en dat kan je alleen doen in de gevangenis”, aldus de procureur op de zitting van 1 maart.

Het hof beval in april een nieuw politieonderzoek en een psychiatrisch rapport van de broer en de zus. Dat laatste is nog niet klaar waardoor de zaak werd uitgesteld naar 31 oktober. Intussen blijkt wel dat er nog nieuwe klachten zijn van de buren, onder meer nog op 27 juni. Volgens het pv zou de zus een buurman de huid hebben volgescholden vanuit het raam.

bron: Belga