PS vraagt ontslag voorzitster Kamercommissie Landsverdediging

PS vraagt ontslag voorzitster Kamercommissie Landsverdediging

De PS-fractie in de Kamer gaat deze middag op de Conferentie van de Voorzitters het ontslag vragen van de voorzitster van de commissie Landsverdediging: Karolien Grosemans (N-VA). Volgens de socialisten respecteert ze het Kamerreglement en de deontologie van een commissievoorzitter niet. Ook Alain Top (sp.a) hekelde de deontologie van de voorzitster en de meerderheid tijdens de commissiezitting woensdagvoormiddag. Woensdag stonden twee wetsontwerpen op de commissieagenda, maar de meerderheid was niet in aantal. Na een halfuur vroeg de oppositie de schorsing van de werkzaamheden en verliet ze de zaal. De meerderheid stelde echter dat er voldoende leden aanwezig waren en begon de bespreking. Alain Top was aan het opruimen en werd meegeteld. “Eens ik de zaal uit was, hebben ze de zitting geschorst. Na een kwartier waren er voldoende leden van de meerderheid aanwezig en hebben ze de teksten zonder oppositie besproken en goedgekeurd”, licht de sp.a’er toe.
“Ik vind dit ondermaats en deontologisch niet correct. Ik verwacht van de meerderheid dat ze respect heeft voor zowel, de meerderheid als de oppositie en de minister, en ervoor zorgt dat ze in aantal is”, aldus nog Top.

PS-fractieleidster Laurette Onkelinx had reeds in juni 2016 in een brief aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) het gedrag van Karolien Grosemans aan de kaak gesteld. “Mijn fractie kan niet aanvaarden dat een commissievoorzitter op dergelijke manier ten dienste staat van de minister, de meerderheid en erger nog, haar persoonlijke agenda”, schreef ze destijds.
“We vragen het ontslag van de commissievoorzitster”, verklaarde kamerlid Julie Fernandez-Fernandez (PS) woensdag. “Er is een probleem-Grosemans. Ze voert systematisch obstructie en ze kreeg reeds waarschuwingen”, vulde Benoît Hellings (Ecolo) aan.

bron: Belga