PS bereid meerdere Ecolo-voorstellen over goed bestuur te steunen

PS bereid meerdere Ecolo-voorstellen over goed bestuur te steunen

PS-voorzitter Elio Di Rupo is bereid verschillende voorstellen van Ecolo over goed bestuur te steunen. Dat bleek woensdag na zijn ontmoeting met de twee covoorzitters van de Franstalige groenen. Zakia Khattabi en Patrick Dupriez ontvingen woensdag Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx, die voorzitter is van de Brusselse PS-federatie. Eerder hebben Khattabi en Dupriez al met het cdH en de MR samengezeten. Di Rupo sprak na afloop van een “zeer constructieve” vergadering. “We hebben vastgesteld dat er verschillende punten van overeenkomst zijn”, zei de PS-voorzitter. “Als we samen verder kunnen gaan, dan zullen we dat doen.”

Vorige week presenteerde Ecolo een twintigtal voorstellen om de kwaliteit van het politieke bestuur te verbeteren, de politiek zelf aan een gezondheidskuur te onderwerpen en de burger opnieuw centraal te stellen in de politiek. De PS heeft daar nu een aantal zaken aan toegevoegd, zoals de pariteit man/vrouw in de verschillende regeringen, een sterkere controle op economische lobbyisten en een grotere transparantie over privévergoedingen van mandatarissen.

Komend weekend houdt de PS een congres waar een reeks maatregelen over beter bestuur moeten worden goedgekeurd, met een cumulverbod als grote blikvanger. De Franstalige socialisten kozen voor de vlucht vooruit nadat een aantal schandalen de partij de voorbije maanden grondig hebben dooreengeschud.

Dat Di Rupo Onkelinx meebracht naar zijn ontmoeting met Ecolo, wil niet noodzakelijk zeggen dat de PS in Brussel op zoek gaat naar een nieuwe meerderheid met Ecolo, benadrukte Di Rupo. Onkelinx voerde mee het gesprek over maatregelen die specifiek voor het Brussels gewest bedoeld zijn, waar “zowel met de Franstalige als met de Nederlandstalige gevoeligheden rekening moet worden gehouden”, zei de PS-voorzitter.

Vorige week maandag blies het cdH de regeringen in Brussel, Wallonië en de Franse gemeenschap op. Voorzitter Benoît Lutgen wil niet meer samen met de PS regeren en gaat op zoek naar alternatieve meerderheden. Gevraagd of het mogelijk is dat de PS in Brussel blijft meebesturen, zei Di Rupo dat er tijd moet worden gegeven aan de gesprekken die de verschillende partijen met elkaar voeren. Hij bestempelde de demarche van Lutgen opnieuw als “verraad”.

Di Rupo heeft in elk geval geen zin om lijdzaam toe te zien hoe de PS overal in de oppositie belandt. “Ik ben in mijn politieke leven altijd proactief geweest. Berusten, dat staat niet in mijn woordenboek.”
De Ecolo-covoorzitters verwelkomden na hun gesprek de “constructieve houding” van de PS. Later op de middag zitten ze nog samen met Olivier Maingain van DéFI. De ecologisten hopen na al hun gesprekken tegen 21 juli met de andere partijen een akkoord te vinden over een “stappenplan” met concrete maatregelen om het politieke bestuur gezonder te maken.

bron: Belga