Oekraïense overheid kraait victorie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Oekraïense overheid stelt dat haar computernetwerk helemaal is hersteld, na de massale cyberaanval van de dag voordien. "De situatie is onder de volledige controle van cyberveiligheidsspecialisten", aldus de Oekraïense regering. "Zij werken momenteel aan het recupereren van de verloren data." Het virus maakt gebruik van een veiligheidslek in het meest gebruikte besturingssysteem, Microsoft Windows. Het virus verspreidde zich snel en legde tientallen bedrijven in Europa en de VS lam.

De zogeheten 'ransomware' blokkeert computers en eist losgeld in de vorm van de virtuele munt 'bitcoin' om de bestanden opnieuw vrij te geven. De betalingsmethode gebeurde via een e-mail dat snel werd geblokkeerd. De methode zou amateuristisch zijn en leidde tot speculatie dat de aanval bedoeld was om schade te veroorzaken, in plaats van geldgewin.

Oekraïne maakte melding van een zware storing door het virus. Banken, bedrijven en regeringsagentschappen waren getroffen. De stralingsmeting aan de kerncentrale van Tsjernobyl moest manueel gebeuren, door het falen van de betrokken systemen.

bron: Belga