Consumentenakkoord energie voorziet meer bescherming

door
Belga
Leestijd 2 min.

Met het vijfde consumentenakkoord wordt een bijkomende laag met aanvullende beschermingsmaatregelen aan de vorige akkoorden toegevoegd. Zo reageert minister van Consumentenzaken Kris Peeters op de kritiek van sp.a-Kamerlid Maya Detiège. "De nieuwe aanvullende maatregelen ten gunste van de consument gaan dus verder dan de vorige versie van 2013 die onder Johan Vande Lanotte tot stand kwam." Alle beschermingsregels die bestonden in het consumentenakkoord zijn behouden, en worden aangevuld om de transparantie en de vergelijkbaarheid voor de consument te verhogen, zegt de minister. Hij wijst er ook op dat grotere transparantie moet bijdragen tot meer concurrentie: de consument krijgt betere instrumenten aangereikt om te vergelijken tussen zijn lopende contract en de aanbiedingen en promoties van leveranciers voor nieuwe contracten.

"We nodigen degenen uit die het nieuwe consumentenakkoord een gemiste kans noemen, eerst even terug te gaan naar wat een gedragscode juridisch betekent: 'verbintenissen die een onderneming bovenop de wetgeving op zich neemt ten aanzien van de consument'", zegt Peeters. Detiège vergeet volgens hem ook dat er enige tijd geleden een gedragscode 'directe verkoop face to face' tot stand is gekomen. Die gaat verder dan alleen de verkoop van energieproducten. Test-Aankoop had deze gunstig beoordeeld.

Peeters wijst er voorts op dat de forfaitaire vaste vergoeding een tariefcomponent is. "Ook in andere sectoren kunnen tarieven vaste componenten omvatten. Juridisch zijn ze niet verkeerd. Het is wel verkeerd ze te bestempelen als verbrekingsvergoeding", luidt het.

"We willen de twee genoemde gedragscodes de volle kans geven en hun reële effect ten gepaste tijde beoordelen. Dan gaan we zien of het huiswerk goed is gemaakt", besluit de minister.

bron: Belga