CDU van Angela Merkel haalt beste score sinds 2015 in peilingen

CDU van Angela Merkel haalt beste score sinds 2015 in peilingen

De conservatieve partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel zal volgens een nieuwe peiling 40 procent van de stemmen halen bij de Duitse federale verkiezingen eind september. Het is van 2015 geleden dat de partij het nog zo goed deed in de peilingen. De peiling werd uitgevoerd door Forsa, dat de resultaten vandaag publiceerde. Die tonen aan dat de kloof tussen het CDU en de SPD van voormalig Europees parlementsvoorzitter Martin Schulz groeit. Als de Duitsers zondag zouden moeten gaan stemmen, zou 23 procent voor de sociaaldemocratische partij van Schulz stemmen, wat 17 procentpunten minder is dan de score die de CDU zou halen.

De groenen halen in de peiling negen procent van de stemmen, net als de linkse partij Die Linke. De liberale FDP, met wie de CDU midden juni besliste te regeren in Noordrijn-Westfalen, behaalt zeven procent. Ook de rechtspopulistische AfD zou op zeven procent van de stemmen kunnen rekenen.

Met veertig procent van de stemvoorkeuren evenaren de christendemocraten hun score uit een peiling van september 2015, het jaar dat Duitsland ongeveer een miljoen vluchtelingen verwelkomde.

Merkel hoopt bij de verkiezingen van 24 september op een vierde mandaat als bondskanselier. Momenteel leidt ze een grote coalitie met de SPD.

bron: Belga