Bozar neemt zijn orgel na 50 jaar opnieuw in gebruik

Bozar neemt zijn orgel na 50 jaar opnieuw in gebruik

Na een lange renovatie zal de Brusselse Bozar zijn door Victor Horta ontworpen orgel voor het eerst sinds 1967 opnieuw in gebruik nemen. Dat doet de cultuurtempel van 15 september tot 22 september een week lang tijdens het nieuwe orgelfestival InORGuration. Het instrument werd in 1930, twee jaar na de inwijding van het Paleis voor Schone Kunsten, geïnstalleerd. Na heel wat mooie jaren werd het in 1967 door een brand het zwijgen opgelegd. Pas in 1988 werd er onder leiding van organist Bernard Foccroulle beslist om de vierduizend orgelpijpen in ere te herstellen. Na een groots renovatieproject beschikt Bozar vandaag opnieuw over een monumentaal instrument en dat wordt gevierd met InORGuration. Het orgelfestival is ook de opener van het muziekseizoen voor Bozar.

Het openingsconcert staat op 15 september onder leiding van Olivier Latry, titularis van de orgels van de kathedraal Notre-Dame van Parijs. Latry wordt daarbij vergezeld door Belgian National Orchestra en zijn gloednieuwe muziekdirecteur Hugh Wolff.
Op 18 september brengt bezieler Bernard Foccroulle zelf een wereldcreatie die oude en hedendaagse muziek zal combineren. Het orgel komt ook nog aan bod tijdens een van de filmconcerten van de UFA Film Nights op 21 september.

Het Orchestre Philharmonique de Liège zorgt op 22 september voor de afsluiter met de Symfonie n° 3 “met orgel” van Camille Saint-Saëns onder leiding van Christian Arming.

bron: Belga